Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Vitaindító! Mennyit ér egy oktató munkája?

2015-09-16 08:54:02

Járművezetőképző szakoktató.

Ez a hivatalos megnevezés.

Hogy valaki oktatási tevékenységet végezzen, szakoktatónak kell lennie. Ehhez érettségivel kell rendelkeznie, és el kell végezni egy kb. 9 hónapos tanfolyamot, ami több mint 300 órából áll, és 20 vizsgán kell sikeresen teljesíteni.
Nem mérhető össze egy egyetemi diplomával, de már egy nívós OKJ-s képzéssel igen. Akinek sikerül, az Magyarország területén járművezetőképző oktatással foglalkozhat, akár tanteremben, akár műhelyben és akár járműben is, fullos végzettség esetén bármilyen kategóriában. Ráadásul egy belépőkapu, amin keresztül valaki pár év múlva autósiskolát nyithat, sőt még vizsgabiztosnak is elmehet.


De vajon mennyit ér az a munka, amit egy oktató nap, mint nap végez?

Sajnos nem könnyű kiszámolni azért, mert pont az előbb felsorolt tevékenységeknek más és más értéke van. Ezért emeljünk ki a rendszerből egy konkrét munkát - amiből a legtöbben vagyunk -, azaz a

személygépkocsi gyakorlati szakoktatót.

Sajnos még mindig nem könnyű a helyzet számítás ügyben, hiszen ehhez a tevékenységhez nem csak munkaerő kell, hanem felszerelés, technika is. Azaz egy személygépkocsi. Amelyet be kell szerezni, üzemeltetni kell, szerviz, biztosítás, autópályamatrica, parkolójegy, valamint a működtetéséhez napi szinten nem kevés üzemanyagra van szükség.

De hogy közelebb jussunk az igazsághoz, javaslom, hogy ezt most vegyük ki a rendszerből.

Mondjuk azt, hogy olyan autósiskolánál tevékenykedik az oktató, ahol a feneke alá tesznek minden járulékos kiadással egy személygépkocsit.
(Ha „civilek” is olvassák a cikket, akkor nekik elmondom, hogy valamikor úgy 30 éve ez még teljességgel elterjedt volt az országban. Azonban jelenleg az oktatók 90%-a saját járművet használ és menedzsel ebben a szakmában.)

Azonban még mindig lehet egy zavaró tényező:

Pont az említett saját autó kapcsán, és hogy a feladat idejét, helyét az oktató határozza meg, ezért a legtöbben nem alkalmazottként, hanem egyéni vállalkozóként űzik e mesterséget. Azaz a bevétel után maguk fizetik a költségeket és az összes járulékot.

De mivel ebben a cikkben arra a végső kérdésre keressük a választ, hogy mennyit ér egy oktató munkája, amolyan divatos megfogalmazást használva nettó értékben, ezért most hagyjuk az adót, járulékokat és egyéb bruttósító tételeket. Ha kijön a reális nettó kereslet, akkor abból úgyis vissza lehet számolni ezeket az elemeket.

Annyiból viszont könnyű a helyzet, hogy az oktatók általában tanítási órában dolgoznak, tehát nem szerencsés a havibér megállapítása, sokkal reálisabb az egy órára eső nettó juttatás meghatározása.

Bár! Azért azt ne felejtsük el, hogy maga a tanítási óra csak 50 percig tart, ugyanakkor arra is fel kell készülni, azt is elő kell készíteni, tehát ebben nem érdemes különbséget tenni.


Az is fontos szempont, hogy – legalábbis jelenleg – az oktatók bőven tudják teljesíteni a havi órakeretet, tehát nem kell azzal számolni, mint a taxisoknál, hogy jelentős guruló vagy állásidő lenne. És ilyesformán nem túl szerencsés egy magán nyelvtanárral sem összehasonlítani, aki ugyan 4-5 ezer forintot is elkérhet egy otthontartott óráért, de nem napi 8 órában tudja ezt az összeget megkeresni.

Úgyhogy a reális képhez azt javaslatom, hogy tekintsünk át, hogy

ma Magyarországon ki mennyit keres nettó összegben, átlag havi 180 órában.


Fogós kérdés, hogy milyen szakemberrel hasonlítsuk össze a gyakorlati oktatót?

Ami biztos:

  • Középfokú végzettséghez és szaktanfolyamhoz kötött tevékenységről van szó.
  • Valamennyire veszélyes üzemnek is minősíthetjük az autóban ténykedést, legalábbis problémásabbnak, mint egy irodába ülést. (Bár kirívóan ritka az oktatás közben történt baleset.)
  • Felelősségteljes munkáról van szó, hiszen emberekkel kell foglalkozni.  (Igaz, hogy majd mindenki védi a saját mundérját, és nem sok olyan tevékenység van, amelyhez nem kell valamilyen formában felelősség.)
  • Akár egészségtelen foglalkozásnak is tekinthetjük, hiszen zömében bűzös útszakaszokon kell dolgozni, és a kocsiban ülés sem túl leányálom.

Viszont ehhez a tevékenységhez nem kell

  • Éveket eltölteni az egyetem padjaiban
  • Nem kell alkalmazottakért felelni
  • Nem kell alkalmazkodni a főnök szeszélyeihez, hiszen a munka – majdnem teljesen – szabadon szervezhető.


Nézzünk meg néhány szakmát, a fizetesek.hu oldalon közzétett 2015-ös havi átlagbéreket, illetve leosztva 180-al, hogy kijöjjön az óradíj is:

Telefonos operátor, aki annyiban hasonló, hogy egész nap ül, és hasonlóképpen be nem áll a szája, mint egy oktatónak.

162.000 forint, azaz 900 forint/óra


Autóvillamossági műszerész. Az autó miatt némileg rokonszakma, van valamennyi felelősség is, de emberekkel nem kell foglalkozni.

175.000 forint, azaz 970 forint/óra


Autóipari műszaki tervező, amihez viszont mérnöki végzettség kell.

370.000 forint, azaz 2050 forint/óra.


A kiemelt fizetésről híres banki szektorban, ahol viszont szinte minden álláshoz közgáz diploma szükséges, egy Bankkártya referensi fizetés (ami érettségivel is végezhető)

210.000 forint, azaz 1160 forint/óra

Nyilván nem összehasonlító, de ugyanennyit keres egy bányász vagy öntőmunkás is.


Biztonsági őr. Csak azért említem meg, mert ugyanúgy veszélyes üzem, felelősség kell, és valamennyire még egészségtelen is. Hihetetlenül hangzik, de

125.000 forint, azaz 700 forint/óra


További veszélyes szakmák:

Tűzoltó    197.000 forint, azaz 1100 forint/óra            

Börtönőr   190.000 forint, azaz 1050 forint/óra         

Rendőr     258.000 forint, azaz 1400 forint/óra        


Technikusi átlagbérek 225.000 forint, azaz 1250 forint/óra


Bár pontosan nincs részletezve kik tartoznak ide, de

Oktatási szakemberek 305.000 forint, azaz 1700 forint/óra


És ha már oktatás, akkor nézzük a pedagógus juttatásokat, bár őket állambácsi fizeti:

Általános iskolai tanár 237.000 forint, azaz 1300 forint/óra

Középiskolai tanár 248.000 forint, azaz 1370 forint/óra

Iskolaigazgató-helyettes 287.000 forint, azaz 1600 forint/óra


A végére hagytam a rokonszakmákat, azokat akik a járművezetéssel kapcsolatban dolgoznak:

Autóbuszvezető 193.000 forint, azaz 1070 forint/óra

Kamionsofőr 238.000 forint, azaz 1320 forint/óra

Villamosvezető 242.000 forint, azaz 1350 forint/óra

Mozdonyvezető 331.000 forint, azaz 1840 forint/óra


A példák után álljon itt Magyarország átlagkeresete, amelyben minden szakma képviselteti magát, a gazdag bankároktól kezdve a minimálbéren dolgozó varrónőkig:

246.000 forint, azaz 1370 forint/óra

 

Egyetlen egy baj van a fenti számokkal, hogy ezek mind bruttó bérek, mi pedig a nettó, kézhezkapott, elkölthető jutatásra vagyunk kíváncsiak.

És bár a z adózás és járulékok levonása összegtől is függ, azaz nem lineáris, de ha kiindulunk az ország átlag 246.000 forintból, akkor ennek a nettó összege:

161.000 forint, azaz 895 forint/óra


Az írás elején található oktatással kapcsolatos hátrányok mérlegelése kapcsán én felkerekíteném ezt az összeget 1000 forint/órával. Ami visszafelé számolva 180.000 forint nettó, és 275.000 bruttó havi bérnek felel meg.

Azaz a reálisnak tartható oktatásért kapott jutatás egy személygépkocsi gyakorlati szakoktató esetében

nettó 1000 forint/óra


Innentől számoljuk visszafelé:

Annyi segítséget adok, hogy aki vállalkozásban végzi tevékenységét, annak nyilván erre még egyéb közterhek is rárakódnak. És bár némi eltérés lehet, hogy valaki KATA-s egyéni vállalkozó, vagy Kft. tulajdonos társ, de körülbelüli számítással kijelenthető, hogy 180 órára a havi bevételnek, a fent kikalkulált 1000 forintos nettó óradíjat figyelembe véve:

355.000 forint, órára levetítve 1960 forintnak kellene lennie.


Azaz ennyit kellene kapnia egy vállalkozó oktatónak a munkájáért cserébe ha a Magyarországi átlagkeresettel (+10%) megegyező összegnek megfelelő értékűnek tartja a munkáját.amely összegben természetesen nincs benne a jármű fenntartásának a költsége.

1960 forint/óra


Ugyanakkor ha valaki megkapja a garantált bérminimumot – bruttó 122000 forint – akkor a fenti számítás összes adatát figyelembe véve óránként

870 forint/óra bruttó vállalkozói juttatás

jogi szempontból nem támadható. Ráadásul a vállalkozókra nem is érvényes a munkatörvénykönyve minimálbérre vonatkozó passzusa.


Egy külön cikkben számoljuk ki a jármű üzemeltetésével kapcsolatos kakulációt.

Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Kvanduk Mihály 2015.11.12

Bendegúz.
Csak elmélettel foglalkozó szakoktatónak / közlekedés- műszaki / mennyi a reális óradíja. 30 éves szakoktatói végzettséggel.
Következő miért szükséges az éves továbbképzés keretében a gyakorlati és iskolavezetői ismeret anyag . 63- éves vagyok , és 30 éves oktatói végzettségem , Csak elméletből.

Feri 2015.09.17

A végkövetkeztetéshez csupán annyi szeretnék hozzáfűzni, hogy amennyiben a vállalkozó oktatók többségét érintő KATA adózási módot vesszük figyelembe, a havi adóteher egy órára levetítve (a példaként hozott átlag 180 esetében) nem éri el a 300 Ft-ot sem.

Véleményem szerint tehát - hogyha a cél az óránkénti nettó 1.000 Ft - az 1960 Ft-os óradíjban már vastagon benne van az egy órára eső üzemeltetési költség is (bármi is lesz az ezzel foglalkozó kalkuláció végkifejlete).

Márpedig jelenleg a piacon nem ismerek olyan autósiskolát, ahol 2.100 Ft-nál kevesebbet fizetnének egy óráért, de inkább jellemző a 2.500 Ft-os átlag-óradíj.

A 300.000 Ft nettó körüli havi munkabér tehát szinte kivétel nélkül borítékolható a ?B? kategóriás szakoktatók körében, és akkor még csak havi 180 óráról, és ?tiszta? jövedelemről beszélünk.

De hogy valójában "mennyit ér egy oktató munkája?" a mindenki által jól ismert jelenlegi piaci helyzetben? Az autóra várakozó tanulóknak szinte bármennyit. És tapasztalataim szerint az oktatók zöme ezt a lehetőséget nem szégyelli kihasználni?

Évről évre felvetődik a kérdés: milyen óradíjat kellene fizetni az oktatóknak, hogy "tisztességgel" meg tudjanak élni a munkájukból, és ne arról szóljon egy gyakorlati óra, hogy a tanulót untatják az "alulfizetettségükről" szóló eszmefuttatásaikkal.

Az oktatók munkájáért járó korrekt óradíj természetesen előfeltétele a "minőségi járművezető-képzésnek". Úgy gondolom, hogy ezen már bőven túl vagyunk.

De vajon mikor tesszük fel a kérdést: "Mennyit ér egy vizsgabiztos munkája?" A téma hallatán a szakmát valamennyire is ismerő emberekben ösztönösen felvetődik néhány gondolat, hogy ezen a téren valójában milyen tényezők is torzítják a minőségi járművezető-képzés eszméjét?

kemhu 2016.04.23

Ne felejtsük el, hogy az autót is meg kell venni és le kell cserélni

Boxerev 2015.09.27

Kicsit elbonyolítjátok a számolást. Mindig is a taxi-díjakhoz hasonlítottuk a mi béreinket, ahol még ugye oktatás sem folyik, és az autót sem gyilkolják szét a tanulók...
Akkor számoljunk: Budapesti árakkal számolva alapdíj+10km = 3.250 Ft (50 percre a 10km tök reális)
Oktatásra és a plusz amortizációra számoljunk csak 750 Ft-ot. Máris 4000 Ft-nál tartunk/óra.

Miért kéne egy taxisofőrnél akár egy fillérrel is kevesebbet kapni ? Ehh...

Pető Attila 2015.09.27

Teljesen igazad van, csak annyi pici pontosítást tennék, hogy a 3250 forint nem a taxisofőré, abban - társasága válogatja -, 10-35% leadó is van.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

0946

Legfrissebb hír
Változik a 24-es

Januártól változik a Képzési Rendelet