Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!
Vizsga Autósiskola

Vitaindító. Mi (ne) legyen a forgalmi vizsgán?

2015-09-22 19:10:03

Amikor 1988-ban elkezdtem az oktatást, akkor egy „B” kategóriás képzésen a tanulóknak X óra eltelte után egy gyakorlati vizsgán kellett részt venniük. (Azért írom, hogy X óra, mert ez abban az időben volt már 30 is, 20 is, 25 is.)

Ezen a gyakorlati vizsgán először két parkolási feladatot kellett elvégezni, mindjárt az elején, méghozzá rutinpályán karók közé. A feladatok között volt előre-hátra párhuzamos, és merőleges beállás, sőt hátra 45 fokos parkolás is.

Akinek ez nem sikerült, az már nem is indulhatott ki a forgalmi vezetésre.

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

kemhu 2016.04.23

Életszerű vizsga lenne a legjobb.
Teljesen egyetértek a három manőverezési feladattal.
Oktatóként tudjuk, hogy a tanulónak a megfelelő hely kiválasztása sokszor nehezebb mint a feladat elvégzése.

Yeteee 2015.11.16

Kedves kollégák. Ez egy nagyon jó vita. Rendkívül fontos lenne valami változást elérni, hiszen sok igazság volt a vitaindítóban. Három parkolás, egy megfordulás egy 50 perces vizsgán nem normális dolog. Különösen igaz az életszerűtlen balra hátra és jobbra előre merőleges feladatokra. Vezetni nem tanulnak meg a tanulóink, mert addig vezetünk, amíg elérünk a parkolóhelyre. Nemtalálkozik sokféle forgalmi szituációval, mert parkolnunk kell. Ésszerűtlen ezzel tölteni a drága időt. A legfontosabb parkolásokra persze igen. Párhuzamos előre-hátra merőleges jobbra hátra, balra előre. Élete végéig elég, ha megelégszik ennyivel. Miért nem bízzuk rá, hogy milyen módszerrel fordul meg. Útvonaltól függően, döntse el, hogy milyen módszert választ. Szabályos legyen. Persze, ha megbuktatjuk, mert Y fordulónál akadályozza a forgalmat, az nem fair dolog. Hátramenetben mindig is akadályozni fogja a mai forgalmi körülnények között. Talán ennyi, persze ötletem van még. Üdv: Havasi László Székesfehérvár.

suta77 2015.10.31

Javasolnám a forgalmi vizsga "B" kat.esetén 35 perces legyen , max. 1 parkolási feladattal ( 6 féle parkolás közül) valamint 1 megfordulás ( 3 közül ). Egy vizsgázoról 10 perc után lemérhető a tudása mennyit ér.

Rácz István 2015.10.03

Engem leginkább a 3-4 hetes vizsgára várakozás zavar Budapesten. Nagyon nehéz ennyi időre előre tervezni a vezetést. Honnan tudjam 3-4 hétre előre, hogy mire lesz képes a tanuló, lebetegszik-e... pótvizsga esetén csak emiatt is megnövekszik a pótórák száma...
Elméleti vizsgánál meg teljesen vicces, hogy még be sem kopogtatott az ajtón, hogy tanfolyamra jön, és már intézem is a vizsgáját, ha tanfolyam végeztével akar vizsgázni. Márpedig minél később vizsgázik a tanfolyam után, annál többet felejt általában.

Sipos Józsefné Rózsa 2015.10.02

Tisztelt Kollégáim! Amikor a Jk vizsgák voltak az volt a probléma és most is ez lenne,hogy 60 m-en belül 2. fokozatban 40 km sebességre kellet gyorsítani és fékezéssel a sárga vonalnál megállni,valamint az emelkedőn kézifékkel elindulni.Erről mintha elfelejtkeztetek volna.Abban igazatok van,hogy legalább a vizsgadrukk kisebb volt már a forgalmi vizsgán. Embere és vizsgabiztosa válogatja,hogyan zajlik egy forgalmi vizsga.De egyet ne felejtsetek el,ha most Jk vizsga lenne 20 óra alatt meg sem tudnánk mozdulni,mert annyira gyenge az anyag,ahogy egy oktató kollégám mondta régen a "munkadarab". Így legalább megpróbáljuk az érdeklődési szintet emelni,a körültekintést,előre-hátra-oldalra a figyelmüket terelgetni. Hátha egyszer közlekedőkké válnak.
Az alapórát egyáltalán fel kell emelni.Az ügyesebbek is 32-34 óra alatt érik el az 580 km-t. Van akivel 75 órában
csak ezért mentem vizsgázni,mert én szégyelltem magam,hogy nem vagyok képes a minimális közlekedési ismereteket átadni. Úgy érzem ez nem az én hibám. Mintha minden Tanulónk pszichológushoz járna.A tűrési indexük minimális.A kitartásról már ne is ejtsünk szót.
Persze vannak kivételek.Ilyenkor szárnyakat kapok,de azután beül a következő.Minden kezdődik elölről.
Ami a forgalmat illeti: Annak idején a 70-80-as években egyből a közúton kezdtünk.Lehet hivatkozni,hogy kisebb volt a forgalom és más kocsitípusok voltak. Csakhogy minden negyedik családban volt autó,most pedig sok családnál 2-3 is van.Minket nem Wolkmennel a fejünkön tettek ki az iskola előtt,hanem esetenként órákat utaztunk az iskoláig. Pillanatnyilag ennyi,sajnos erről Mi mindannyian tehetünk.
A motoros képzés egy külön misét érdemel.
Sipos Józsefné Rózsa /SIPI/

kuszka 2015.12.20

huh egyet értek a leírtakkal.

zone 2015.09.29

Esetleg lehetne egy olyan mellékfeladat vizsgán, hogy egy útvonalon lévő postába, boltba, hivatalba, stb. akar bemenni, parkoljon le bármilyen szabályos módon a közelében. És akkor van egy "rutinfeladat jellegű" és egy életszerű feladat is.

zone 2015.09.29

Véleményem szerint az, hogy a forgalomban kell parkolásokat végrehajtani, teljesen rendben van. Tapasztalatom szerint, amikor még volt rutinvizsga, senki nem tanult meg rendesen merőlegesen parkolni. Parkolóhelyet nem kellett keresni, a bóják mindig ugyanott voltak, ugyanannál a "festékfoltnál" kellett mindig rászedni a kormányt. Az idomítás volt a javából. Pályán kifogástalanul végrehajtotta, majd amikor kimentünk a forgalomba és parkolni kellett volna, még a legügyesebbek sem tudták azt elsőre jól végrehajtani. Most legalább tényleg megtanulnak parkolni. Jó példa erre az is, hogy kihalt helyen 10-ből 10-szer simán elindul, de amikor vannak mögötte vagy elengedik, akkor lefullad. Akkor tanulja meg rendesen, ha élesben csinálja, nem akkor, amikor "laboratóriumi körülmények között" van. Az csak a legelején kell.
Amivel nem értek egyet az az, hogy 3 parkolási feladatot kell végrehajtani vizsgán. Lehetne csak egy is. Ha nem tudja előre, hogy melyik lesz vizsgán, úgyis gyakorolnia kell mindegyik fajtát. És itt jön az, hogy nagyon nem lenne jó, ha ő határozhatná meg a parkolás módját, mert nyilván azt választaná, ami neki könnyű, ne adj isten lehet, hogy eleve csak azt gyakorolták (történelem érettségin sem választhattam a 2. világháborút, mert azt éppen tudtam). Igenis be tudjon állni bármelyik módon! Majd ha már egyedül csinálja, akkor válassza azt, amelyik neki szimpatikusabb, de meg tudja csinálni máshogyan is! Maximum a balra hátrát ki lehetne szedni, mert az valóban nem életszerű, bár ártani nem árt, ha a feladaton keresztül bevésődik neki, hogy a kocsi orra jobbra kifordul és jobb oldalon helyet kell hagynia magának a beforduláshoz (szűk helyeken érdekes tud lenni).
Természetesen szerencséje is lehet, hogy éppen azt húzta, ami fekszik neki, de ez ellen tényleg csak azt lehetne tenni, hogy valamennyi feladatot végre kell hajtania. Az viszont egy vizsga keretein belül kivitelezhetetlen és amúgy is túlzás lenne. Abban is lehet szerencséje, hogy pl. egy nehéz helyen éppen nem jön senki. Előfordul, hogy a legügyesebb tanuló az első kanyarban megbukik, mint ahogy az is, hogy a legügyetlenebb simán átmegy, ez már csak ilyen.
A rutinpályáról: ott kell megtanulni az alapokat (elindulás, váltás, megállás, kormányzás), az egyértelmű, de vizsga felesleges belőle, ezt hadd mi döntsük el, hogy mikor mehetünk ki a tanulóval a forgalomba! Jó ez így.
Szóval alapjaiban jónak tartom a jelenlegi rendszert, csak egy kis finomításra lenne szüksége. Elsősorban kevesebb feladatot kelljen vizsgán végrehajtani és akkor nem helykeresésből állna az egész!

Rózsa Tibor 2015.09.29

Teljes mértékben egyetértek az előttem íróval / Petőcz Károly/, aki a régen BEVÁLT rutinpályás képzés mellett voksol. Vissza kell állítani a rutinpályán megszerzett tapasztalokat, beidegződéseket, megtanultakat. Számon KELL kérni a leendő járművezetőktől minden olyan technikai, manőverezési feladatok végrehajtását, ami életszerű, az adott forgalmi viszonyok között, az adott körülmények figyelembe vételével logikusan végrehajtható. Amíg erről a képességéről a leendő járművezető NEM tud számot adni egy forgalom mentes, ingerszegény környezetben, addig nincs helye a tényleges forgalmi viszonyok között gyakorolni ezen feladatokat. Természetesen egyet értek azzal a felfogásban, hogy abban a nagybetűs ÉLETBEN minden közlekedő indul valahonnan, majd érkezik valahová, és ott akár akar, akár nem, de kényszerű lesz megállni, várakozni, de lehetősége legyen eldönteni, hogy azt hová, és milyen módon kívánja kivitelezni, a jelenleg is érvényes szabályok betartása mellett. Gondolok itt arra a lehetősségre is, amikor a saját járművem épségének megvédése érdeképen választok olyan parkoló helyet, ahol más lehetőleg nem okoz kárt a saját járművebben. VALAHA a rutinpályás képzés elsődles CÉLJA pontosn az volt, hogy ezeket a fogásokat minden leendő járművezető jelölt, nyugodt, ingerszegény környezetben elsajátítsa, majd a forgalmi szituácókat figyelembe véve, ott amikor kell, alkalmazza. Azt is tudom, érzem, hogy a hatóság bebujt a jogszabályok mögé, és arra hivatkozik, hogy Ő nem törölte el a tanpályás képzést, sőt a TANTERV ÉS ÚTMUTATÓBAN ezt elő is írja. De kérdezem, ki az az oktaó, aki a tanulóval vitatkozik arról, hogy MIÉRT megyünk egy semleges környetbe, mikor neki a fogalomban KELL számot adnia a feladaok végrehajtásáról, neki a 30 óra a kötelezőként előírt vezetési óra, miért mem tudja Ő ezt teljesíeni? Talán az oktatója a hibás ebben, vagy a rájuk RIRÓTT követelményszint. Libókozunk a tanuló, és az előírások között. Magyarázunk, érvelünk , meggyőzünk, a vizsgán meg parkolókat VADÁSZUNK.Egyébként is a "B" kategória a legtöbb érdeklődésre lévő kategória. Miért pont erről a kategóriáról vették el a rutinpályás képzést/ vizsgát/, talán a most levő rendszerben ez így gazdaságosabb??? Kérdés?? mi írja elő, hogy a motoros rutinpálya oktatása során, a tanuló milyen módon éri el, a szűkfolyosóban az 1M/S2 alatti lassúmenetet. Szerintem a motor, a kuplung, valamint a lánc kímélése érdekében, mint az a személygépkocsik kímélése érdekében is történik, a kuplung helyes kezelése a megfelelő. Az, hogy teljesen kiengedett kuplung mellett húzunk egy 1500-as gázt, és ezt fékezzük lábfékkel a kellő sebességre, ez non szesz. Szerintem a lassúmenet szabályzásáraa kuplung a megfelelő berendezése egy JÁRMŰNEK.Ha nem jól tudom, írjatok ellen véleményt. Szakoktatói vizsa eredményessége függött rajta. Hogy igen, vagy nem? Nem tudom. Négy fal közt dölt el???!!!

Petöcz Károly 2015.09.29

A biztonságos közlekedés alapja a jármű feletti uralom, tehát egy magabiztos technikai kezelés. Ennek kialakulása, megtanulása egyénenként változik. Most egy nagyon "eretnek" -nek tűnő ötlettel állnék elő! A gyakorlati vizsgát ketté bontanám: rutin és forgalmi vizsgára. (Ebben semmi új nincs!) Az oktatást az oktatókra bíznám! A gyakorlati oktatás alatt a rutin vizsga bármikor letehető legyen, amikor a vizsgázó magabiztosan meg tud felelni a követelményeknek. Ezt a vizsgát a forgalom akadályozása és a közlekedők felesleges akadályozása nélkül zárt pályán el lehet végezni. Az összes feladatot hajtsa végre a vizsgázó! Így nem a szerencse lesz az egyik tényező! ( "Csak ne azt húzzam mert megbukok!" effektus) A forgalmi vizsgára csak a sikeres rutinvizsga után lehetne jelenteni a tanulót, de a kötelező óraszámon belül szabadon dönthessen az oktató hogy mikor kerül sor a rutinvizsgára! A forgalmi vizsgán is legyen pakolás és megfordulás akár több is, de ezek módját hagyni kéne hogy a tanuló válassza meg a tanult végrehajtási lehetőségek közül. Tehát az adott forgalmi helyzetnek és körülményeknek megfelelően önállóan döntsön! Hiszen a z oktatás és képzés célja az kell legyen , hogy önállóan gondolkodó járművezetőket engedjen a forgalomba. Jelenleg nincs olyan feladat a forgalmi vizsgán amellyel a megállási vagy várakozási szabályok gyakorlati alkalmazását számon lehessen kérni. Csupán ennek a technikáját, ami nem forgalmi, hanem rutin feladat. Jelenleg a forgalmi vizsga a parkolási és megfordulási feladatok végrehajtásához alkalmas hely megkereséséből és erre a helyre való eljutásból áll.

Kobold Géza 2015.09.22

Kedves Attila!
Először is a saroktolatásról: egy előre gondolkodó vezető valóban nem ezt a megfordulási módot választja, hanem inkább a másik kettő közül bármelyiket. Pontosan a keresztező gyalogos-, illetve a mögöttes forgalom miatt! Így viszont a tanulót sokkal könnyebb megbuktatni, hiszen "száz" felé figyelnie kell! Amennyiben valamelyiket elmulasztja, már be is fejeződhet a vizsga!
Merőleges parkolások hátramenetben: ezt a parkolási módot áruházak parkolójában nagyon nem célszerű alkalmazni, hiszen a vásárlás után a csomagtartó megközelítése kissé bonyolulttá válhat (válik)! Amikor gyakorolni szoktuk, akkor minden esetben elmagyarázom a tanulónak, hogy így az önálló vezetéseknél ezt a formát ne alkalmazza, mert nem praktikus. Az már más kérdés, ha pl. lakótelepen kell parkolni, akkor célszerű lehet a kiállások megkönnyítése céljából (orral történő beállásnál a kiállás már rizikósabb lehet, ha mellénk áll egy olyan jármű, amelyik takarja a szabad kilátást). Végül is ebből az következik, hogy nem baj, ha mindkét beállási irányt tudja a tanuló (sőt inkább előny!) Ennek ismerete a garázsba történő beállást és kiállást is megkönnyíti. Az már más kérdés, hogy az előremenetben történő merőleges parkolásokat direkt "elrontjuk", tehát nem közvetlenül az adott parkolóba fordulunk rá, hanem pl. a balra előrénél a végül nekünk jobbról lévő autó mögé állunk be, onnan jobbra hátra, és a végén szinte egyenesen be. A jobbra előrénél pedig fordítva, tehát a nekünk balra eső autó mögé, majd balra hátra, és egyenesen előre. Így a legszűkebb parkolóba is be lehet állni különösebb kockázat nélkül.
Egyelőre ennyit gondoltam.

Üdv: Géza

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

0946

Legfrissebb hír
Változik a 24-es

Januártól változik a Képzési Rendelet