Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 1 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!
NKH

Nappali menetjelző lámpa a gépkocsikon

2015-09-15 16:22:45

A nappali menetjelző lámpákról olvashatunk egy elég részletes cikket az NKH oldalán:

A közutakon közlekedve napjainkban egyre többször találkozhatunk olyan járművekkel, amelyek lakott területen belül nappal, jó látási körülmények között is ki vannak világítva elöl. Ezek azok a járművek, amelyeket nappali menetjelző lámpával láttak el.

A közúti közlekedésbiztonság járművek láthatóságának javításával történő fokozása érdekében az előírások több éve kötelezővé tették a nappali menetjelző lámpa felszerelését az új gépkocsikon. A korábban gyártott járműveket utólag nem kell ilyen lámpákkal ellátni, de idővel a hazai szabályozások lehetővé tették a már forgalomba helyezett járművekre való beépítést is.

A nappali menetjelző lámpák a jármű elején elhelyezett két darab, fehér fényt kibocsátó világító berendezés, amelyek indításakor automatikusan be- és kikapcsolódnak, ha a fényszórókat bekapcsolják. A nyilvánvaló közlekedésbiztonsági előnye mellett hasznos, hogy a gyújtás ráadásával egyidejűleg bekapcsolódik, nem a vezetőnek kell figyelni rá, így nem lehet elfelejteni. Emellett égve sem lehet hagyni, hogy esetlegesen az akkumulátort lemerítse.


A nappali lámpák energiafogyasztása a hagyományos, tompított fényszórók által igényelt energiának csupán a 25–30%-a. Fényerejük ugyan kisebb, azonban irányuk nem lefelé mutat, hanem vízszintesen, ezért erősebb fénynek tűnnek, és távolabbról is észrevehetőek.

Nevükből is kiderül, hogy ezek a lámpák főleg nappal, jó látási viszonyok mellett működnek.

Funkciójukat tekintve nem az a feladatuk, hogy megvilágítsák az utat az autóvezető előtt, hanem hogy láthatóbbá tegyék a járművet a többi úthasználó számára.

A TELJES CIKK

 

Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

cicvarek46 2016.11.21

Vásároltam 8-LED-es EU-s szabványnak megfelelő és használattal engedélyezett menetfény led-sort. A dobozára az van írva,hogy bekötése az üzemanyagszvattyu relé-hez kell a + szálat kötni,így az autó indulásakkor rögtön világit ,leálláskor meg nem ...ez természetes... De !!!! A gond az,hogy az autó amíg megy a menetfény lámpa világít és ha sötétedéskor a tompottot fényt is felkapcsolom ezt a világítást nem lehet kikapcsolni,ugyanis amig az autó megy az addig világit...Autószerelők és a Kreszdoktor is a helyzetjelző bekötését szorgalmazzák...Ott meg az a gond,hogy a helyzetjelzőt ha bekapcsolom világít az a 2-2 lámpa aminek világítani kell,de ha továbbkapcsolom tompitott fényre a kapcsolót ezek a lámpák tovább világítanak,csak még +-ba jön hozzá a tompitott fényszoró,,a helyzetjelző elöl nem alszik ki továbbra is világít.... Azt javasolja a Kresszdoktor,hogy az első jelző izzókat vegyük ki,hogy azok ne világitsanak,,,jó-jó,de a helyükre kötött menetfény továbbra is világít tompitott fénnyel eggyütt...Kérdés?-hol van az a bekötési pont ahol az autó indulásakkor a menetfény világít,de a tompitott bekapcsolásakkor a menetfény ne világítson,mert az esetleges igazoltatáskor aztán magyarázkodhatok a Rendör-nek,hogy miért szabálytelankodok a világítással!!!?????Szóval szeretném szabályosan használni a menetfényt és ha kell a tompított fényt az út megvilágítására... Itt a külőmbség,hogy a menetfény - jelzőfény , míg a tompitott világítás az utra!!!

Kritibi 2015.09.23

Több szakmai cikk is foglalkozik a járművek kivilágításával. Azonban csak néhány olyan cikk található, amelyik konkrétan elhatárolja a menetjelző fény és a menetjelző lámpa közötti különbséget. Véleményem szerint e kettőt gyakran összemossák - azonosítják - mint a cikk szerzője is amikor azt írja "lakott területen kívül hátulról kivilágítatlan járművekkel találkozunk, akik szabályosan közlekednek". Úgy vélem ez a megállapítás nem helytálló. A menetjelző fény a jármű láthatóságát biztosítja és csak a gépkocsi elején található meg, míg a menetjelző lámpa az úttest megvilágítását szolgálja és hátul is a helyzetjelző lámpák bekapcsolt állapotát jelenti. A Kresz 44. §. 8.(bek) - ben meghatározott lakott területen kívüli kivilágítási kötelezettség - véleményem szerint - a jármű elöl és hátul történő kivilágítását határozza meg, ezt igazolandóan sem a tompított fényszóró, sem a menetjelző lámpa használata csak a helyzetjelző lámpák bekapcsolása után lehetséges. Lehetséges azonban, hogy a cikk szerzője már tud olyan jogszabályi módosításról mely tisztázza a menetjelző fény fogalmát, melyről remélhetőleg mi is hamarosan értesülhetünk.
Krizsán Tibor elm. oktató

Kreszprofesszor 2015.09.23

Kedves Tibor!

Figyelmedbe ajánlok, egy igen jó cikket a témáról:
http://autotechnika.hu/cikkek/9220,a-nappali-menetjelzo-lampa-hasznalata.html

Kritibi 2015.09.24

Köszönöm, ezt a cikket jómagam is olvastam. Ennek ellenére a neten megjelenő cikkek változatlanul "menetjelző fényt" vagy "menetjelző lámpát" magyaráznak, melyek bizonytalanságot okozhatnak. Jómagam is a cikk elolvasása után módosítottam a járművek kivilágításra vonatkozó előadás részt.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

0946

Legfrissebb hír
Változik a 24-es

Januártól változik a Képzési Rendelet