Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!
Autósiskola

Újra rózsaszínű lesz a szlovák jogosítvány

2015-10-22 07:31:58

Újra rózsaszínű lesz a szlovák jogosítvány, a régieket azonban még nem kell lecserélni.

A jogosítványok jelentősebb mértékben legutóbb az EU-ba történt belépésükkor változtak.

A jogsin ismét dominálni fog a rózsaszín, és új elemek is megjelennek rajta. "Szlovákia az Európai Unió tagállamaként folyamatosan újabb és újabb intézkedéseket fogad el, hogy megakadályozzuk a jogosítványok hamisítását" - jelentette ki Ivan Netík belügyi szóvivő.

Az új igazolványon ugyanazok az adatok szerepelnek majd a tulajdonosáról, mint eddig. A hátuljának a felülete azonban megváltozik: dombornyomással kerül rá a Szlovák Köztársaság felirat, és új formát kapnak a csak UV-fény alatt látható elemek is.

A minisztérium közlése szerint az igazolvány anyagának minősége is javulni fog, de a biztonsági elemek is egy magasabb szintet képviselnek majd. Netík közölte, hogy mindezek ellenére az eddigi legjobb árat sikerült kialkudni az elkészítésükért. Oké, csakhogy nem mondta el, mekkora ez az ár.

A járművezetői igazolványok új formáját már tartalmazza a közúti közlekedésről szóló törvényt módosító csomaghoz csatolt nyilatkozat, amely januártól lép hatályba. Az új igazolványokat azonban a belügyminisztérium akkor kezdi kiadni, miután elfogytak a készletei a régiből. Várhatóan erre nem a jövő év elején, hanem a végén kerül majd sor.

Aki régi jogosítvánnyal rendelkezik, annak nem kell azt lecserélnie. Az állam számol azzal, hogy erre fokozatosan sor kerül.

2013-tól a jogosítványok lejárati ideje már nem korlátlan, hanem az egyes csoportoktól függően 5-15 év.
2023 végéig lezajlik a cseréjük első hulláma. Az újonnan kiadott jogosítványokon ezért már nemcsak a kiadási, de lejárati dátumuk is szerepel.


Az új szabályok a jogosítvány megszerzését is érintik, nemcsak a kinézetüket.

A jelentkezéshez szükséges nyomtatvány, illetve a benyújtandó iratok mellett szigorodnak az ismételt járművezetői vizsga feltételei is. Jelenleg két ismétlési lehetőség van, ezentúl azonban csak egy lesz.
A vizsgát a jelenlegi öt nap helyett hét nap után ismételhetik meg.
Az instruktornak emellett a vezetői vizsgán le kellene tesztelnie azt, hogy a sofőr hogyan halad át egy vasúti átjárón, egy gyalogosátkelőn, illetve hogyan közlekedik egy villamos- vagy autóbusz-megállónál.

A Tachometer cikke.

Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!
Klubtag Számláló

0946

Legfrissebb hír
Változik a 24-es

Januártól változik a Képzési Rendelet