Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 2 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!
Jogosítvány

Hogyan lehetne másfél hónap alatt jogsit szerezni?

2015-08-15 19:34:18

Tegnap megkeresett egy házaspár, hogy március közepén külföldre szeretnének költözni, és addig jogosítványra van szükségük.

Próbáltam érvekkel alátámasztani, hogy ez fizikai képtelenség, de nem tudtam meggyőzni őket. Felálltak és annyit mondtak, hogy addig mennek, amíg nem találnak egy olyan autósiskolát, ahol ezt a kérést teljesíteni tudják.
Sok sikert kívántam nekik. De biztos vagyok abban, hogy találnak majd olyan helyet, ahol, ha más nem beígérik nekik ezt, legombolják róluk a tandíj nagy részét, majd valamikor félidőben közlik velük, hogy ilyen-olyan indok miatt még sem sikerült a dolog...

Na de most tényleg! Hogyan lehetne másfél hónap alatt jogsit szerezni?


Röviden: sehogy!

Bővebben: pár hasznos tanács:

A jogosítványszerzés szabályait jogszabályok írják elő! Amelyek olyannyira kötelező jellegűek, hogy az egyik rendeletben szó szerint ez áll:

"A közlekedési hatóság érvényteleníti azt a vizsgát, amelyet a vizsgázó a közlekedési hatóság félrevezetésével, hamis adatok közlésével, jogszabályban meghatározott feltételek hiányában vagy a vizsgáztatás szabályainak megsértésével tett le."

Tehát ez alapján, ha utólag kiderül bármilyen turpisság, akkor nagyon rosszul járhatunk!


De mit ír elő a jogszabály? Miért nem lehet ilyen rövid idő alatt jogsit szerezni?

Maga az a folyamat, ami a beiratkozástól a jogsi átvételéig tart, ahogy már említettem, pontos szabályok által előírtakat takar. Nézzük sorban:

A beiratkozás után el kell kezdeni egy KRESZ tanfolyamot.

Már eleve itt csúszhatunk pár napot. Mindamellett, hogy szerencsénk is lehet, mert a kiválasztott autósiskolában előfordulhat, hogy pont az érdeklődésünk napján indul egy képzés. Mivel azonban, a tanfolyamokat általában az iskolák megtervezett rendben szervezik, ezért ennek sokkal inkább kicsi az esélye. Sokkal reálisabb, hogy 3-4 napon belül kezdhetünk.

Ráadásul az autósiskoláknak az első foglalkozás után le kell adniuk a tanfolyami névsort a közlekedési hatóság részére, ezért még azt sem tehetjük meg, hogy kihagyunk 1,2,3 foglalkozást és menet közben kapcsolódunk be egy ezáltal rövidebb képzésbe.

Egy B kategóriás tanfolyam legalább 7 foglalkozásból áll.

Ha szerencsénk van, akkor olyan iskolát fogtunk ki, ahol minden nap van képzés. Így akár egy hétfői kezdéssel vasárnapra túl is lehetünk az oktatáson. Mivel azonban - és maradjuk a legnagyobb igényeket kielégítő fővárosi példánál - Budapesten a közlekedési hatóság leghamarabb 3-4 hétre tud vizsgaidőpontot biztosítani, ezért semmivel nem vagyunk előrébb az egyhetes tanfolyammal.

Sőt, magát a vizsgaidőpontot is csak akkor kaphatjuk meg, ha elindult a tanfolyam, és rendelkezünk egy érvényes orvosi alkalmasságival.

Itt is megdőlhet a dolog, mert nem egy háziorvos örül, hogy végre láthatja a betegét, és mint egy ajándékként beutal bennünket a szemészetre, laborba és EKG-ra. Aki ült már ezek miatt SZTK-ban fél napokat, az tudhatja mivel jár mindez.

Azaz a fentieket figyelembe véve akármilyen szerencsésen jönnek össze  dolgaink, az ötlet kitalálása és a KRESZ vizsga között eleve el fog telni kb. 25 nap, azaz 3-4 hét!


Elméletileg e-learninges tanfolyammal gyorsítani lehetne a képzést, hiszen a legnagyobb fanok állítólag egy éjszaka alatt végignyomkodják a tananyagot -  bár az átlag sokkal inkább 20 nap.

De a vizsgára jelentkezést ebben az esetben csak akkor ejthetjük meg, ha elvégeztük a tananyagot, rendelkezünk orvosival. És bár legyen ez egy nap, a távoktatásban tanulók sem kapnak 3-4 hétnél előbb KRESZ vizsga időpontot.

Történjen azonban egy kisebb csoda, például valaki visszamondott egy vizsgaidőpontot, amire pont rá tudtunk csapni - ennek az esélye mondjuk 1:100-hoz - és így két hét múlva sikerül a KRESZ vizsga.

Sikerül?
Igen!

Ugyanis vezetésre csak sikeres KRESZ vizsga után tudunk jelentkezni.

Tehát meg is kell hogy feleljünk ezen a megmérettetésnek. Hogy sikerül-e két hét alatt felkészülni a teljes KRESZ-re, műszaki és vezetéselméleti anyagra és kb. 11 ezer kérdésre? Erre nincs aki előre biztos választ tud adni.

Ha gyors jogsit szeretnénk, akkor megbukni nem szabad, mert a pótvizsgára ismét várhatunk 3-4 hetet.


 

De legyen! Minden összejön optimálisan, még az iskolával is totál szerencsénk van, és egy oktató készenlétben áll csak azért, hogy a KRESZ vizsga másnapján elkezdhessük a vezetést - ennek azért szintén nem nagy az esélye.

Mennyi időt vesz igénybe a vezetés?

30 órát ír elő a a képzési rendelet és 580 kilométert. Minden órát hivatalos papíron - a vezetési kartonon - rögzíteni kell. Az időtartamot és a megtett távolságot is.

Ráadásul egy nap maximum 2 órát szabad vezetni, bár a városi oktatásban ez lehet napi 2x2 óra is, egy óra szünet közbeiktatásával. A tapasztalat azonban az, hogy a tanulók a két óra végére is elfáradnak, a dupla gyakorlás már nem annyira hatékony. Mint ahogy az is régi tapasztalat, hogy a leghatékonyabb oktatás heti 3, max. 4 alkalomból áll. Ennél sűrűbben is lehet járni, de akkor nincs elég időnk memorizálni, elraktározni a tanultakat. Főleg a mozgásszerveink tanulnak lassabban.

Mivel már több mint két éve él az 580 kilométeres kötelezettség, ezért ezzel kapcsolatban is elég sok tapasztalat van.

Általában, főleg nagyvárosokban, ezt a távolságot sokkal inkább 40-45 óra alatt lehet teljesíteni, mint 30.

Aki esetleg úgy érkezik, hogy már vezetett titokban, annak van esélye arra, hogy egy pár városon kívüli vezetéssel szaporítani tudja a megtett távot.


Így összességében azt kell, hogy mondjam, a vezetési gyakorlat nagyon-nagyon ügyes tanulóknál is 5-6 hetet vesz igénybe, de aki először ül autóba, az sokkal inkább számítson 8-10 hét tanulási időre, ami már több mint két hónap.

És ha szerencsénk van, sikerül elsőre a forgalmi vizsgánk - azért azt sem árt tudni, hogy az országos átlag nem éri el a 60 %-ot -, még mindig várhatunk kb. 2-4 hetet a jogsi kiállításáig. Vezetni pedig csak érvényes vezetői engedéllyel lehet, sem a sikeres vizsga, sem az erről szóló igazolás nem jogosít fel a vezetésre.


Mindezek összeadva:

Beiratkozás, elméleti tanfolyam, KRESZ vizsga: 25 nap

Gyakorlati oktatás: 40 nap

Jogsira várakozás: 15 nap

ÖSSZESEN: 80 nap, azaz közel 3 hónap! Hangsúlyozom, a legjobb esetben!

 

Azaz ennél gyorsabban, például másfél hónap alatt, bármit is ígérnek számunkra, fizikai képtelenség jogosítványt szerezni!

 

Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!
Klubtag Számláló

0946

Legfrissebb hír
Változik a 24-es

Januártól változik a Képzési Rendelet